Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linkscetateni

Informații generale​

Sederea strainilor in Romania


Dreptul de sedere temporara

Dreptul de sedere temporara pe teritoriul statului roman se acorda strainilor care au intrat in Romania in baza unei vize de lunga sedere, precum si celor care sunt exceptati de la obligativitatea obtinerii vizei de acest fel.

Dreptul de sedere temporara pe teritoriul statului roman se poate prelungi succesiv, de catre Inspectoratul General pentru Imigrari sau de formatiunile sale teritoriale, pentru perioade de pana la un an, daca sunt indeplinite, toate conditiile legale pentru acest statut.

Dreptul de sedere permanenta

Dreptul de sedere permanenta se acorda, la cerere, pe perioada nedeterminata, strainilor titulari ai unui drept de sedere de catre Inspectoratul General pentru Imigrari.

Dreptul de sedere permanenta nu se acorda urmatoarelor categorii de straini:

  • titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii
  • solicitanti de azil
  • beneficiari ai protectiei umanitare temporare sau ai protectiei temporare
  • titulari ai dreptului de sedere conferit de viza diplomatica sau de serviciu

Conditii de acordare a dreptului de sedere permanenta

Dreptul de sedere permanenta se acorda strainilor, daca indeplinesc, cumulativ urmatoarele conditii:

  • au avut o sedere continua si legala pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii
  • fac dovada detinerii mijloacelor de intretinere, la nivelul salariului minim net pe economie, cu exceptia strainilor, membri de familie ai cetatenilor romani
  • fac dovada asigurarii sociale de sanatate
  • fac dovada detinerii legale a spatiului de locuit, in conditiile legii
  • cunosc limba romana cel putin la un nivel satisfacator
  • nu prezinta pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala

Mai multe detalii le gasiti aici.

Documente pentru solicitarea dreptului de sedere permanenta

Strainii care solicita dreptul de sedere permanenta trebuie sa depuna personal la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari o cerere-tip insotita de urmatoarele documente:

  • documentul de trecere a frontierei de stat
  • acte doveditoare privind detinerea legala a spatiului de locuit
  • acte doveditoare privind mijloacele de intretinere
  • dovada asigurarii sociale de sanatate
  • certificat de cazier judiciar, eliberat de autoritatile romane

Mai multe informatii le gasiti aici​.