Conform art. 10 ind. 1 din Legea nr. 114 din 1996 (**republicata**) privind locuintele cu modificarile si completarile ulterioare, constructiile cu statutul de locuinta si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica notariala, sub sanctiunea nulitatii absolute. Dovada dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra unei unitati de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate si a extrasului de carte funciara pentru informare.
In contextul actului normativ mentionat anterior, termenii utilizati in cuprinsul prezentei sectiuni au urmatorul inteles:
- un corp de cladire multietajat sau, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna, fiecare tronson cu una sau mai multe scari din cadrul acestuia; - un ansamblu rezidential format din locuinte si constructii cu alta destinatie, individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care proprietatile individuale sunt interdependente printr-o proprietate comuna fortata si perpetua.
Ca urmare a coroborarii prevederilor art. 885 (Dobandirea si stingerea drepturilor reale asupra imobilelor) din Codul Civil, art. 876 (Scopul si obiectul cartii funciare), art. 537 (Bunurile imobile), art. 538 (Bunurile care raman sau devin imobile), rezulta ca terenul este imobilul principal, iar constructia este un imobil accesoriu, iar drepturile reale asupra constructiilor nu pot fi intabulate facand abstractie de teren intrucat din punct de vedere tehnic nu este posibil. Altfel spus, cladirea este indisolubil legata de teren, Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazand de altfel ca pentru ambele se confera acelasi numar cadastral.
Asadar, drepturile reale asupra constructiilor care nu au destinatie de locuinta trebuie inscrise in cartea funciara pentru a fi opozabile tertilor si pe cale de consecinta trebuie intrunita conditia formei autentice prevazute de art. 1244 (Forma ceruta pentru inscrierea in cartea funciara) din Codul Civil, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Atunci cand vizeaza instrainarea sau constituirea unui drept real asupra unei constructii care nu are destinatie de locuinta, pentru a fi valabil, actul juridic trebuie sa respecte obligativitatea formei autentice.
Pentru mai multe detalii, puteti consulta: