Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linkscetateni

Informații generale​

Acordarea vizei romane


Viza  este autorizatia, materializata prin aplicarea unui colant pe un document de trecere a frontierei de stat valabil sau, dupa caz, pe fila separata pentru aplicarea vizei, care confera titularului dreptul sa solicite tranzitul aeroportuar, tranzitul ori sederea temporara pentru o perioada determinata. Potrivit prevederilor legale, reprezentantii politiei de frontiera romane solicita, fiecarui strain, sa dovedeasca indeplinirea conditiilor de intrare si de sedere in Romania. Dacă indeplinirea acestor conditii nu este probata, strainului i se poate refuza intrarea in Romania, chiar daca el detine o viză valabila.

In conformitate cu prevederile OUG nr.194 din 2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata si modificata prin Legea nr. 157 din 2011,  viza romana se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. 

Lista statelor ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Romaniei, este cea prevazuta in anexa nr. I la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie.

Tipuri de vize acordate de Romania sunt urmatoarele:

Viza de scurta sedere se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

Viza de lunga sedere se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, cu aprobarea Centrului National de Vize, numai dupa obtinerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrari.

Viza de lunga sedere pentru strainii care sunt membri de familie ai cetatenilor romani se acorda de misiunile diplomatice si de oficiile consulare ale Romaniei, fara plata taxelor consulare.

Avizul de munca pentru cetatenii straini

Inspectoratului General pentru Imigrari este institutia care solutioneaza cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detasare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile. Cererea de eliberare a avizului de angajare formulate de angajatorului unui posesor de Carte albastra a Uniunii Europene obtinuta intr-un alt stat membru se solutioneaza in termen de 15 zile de la data primirii.  

Mai multe informatii puteti gasi pe urmatorul site:  Inspectoratul General pentru Imigrari.  ​