Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linkscetateni

Informații generale​

Familie
Potrivit Constitutiei Romaniei, art.48 alin.1-2, familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora, pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor. Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege.

Familia a cunoscut o permanenta evolutie in timp, iar asupra sa si-au pus amprenta transformarile din viata economica si sociala, moravurile, traditiile si obiceiurile. Astfel ca, intre familie, pe de o parte si viata sociala pe de alta parte, are loc un proces permanent de influentare, de conditionare, de ajustare.

Factorii care influenteaza elementele definitorii ale familiei sunt: economici, sociali, morali, juridici, acestia avand o influenta deosebita asupra constituirii familiei, relatiilor dintre soti, dintre parinti si copii.

Prin urmare, problematica cu care se confrunta familia in toate ipostazele existentei ei, incepand de la constituire si parcurgand etapele in care sunt antrenate deopotriva relatiile intre parteneri si dintre generatii, se reflecta in societate, existand o permanenta interdependenta intre transformarile si manifestarile petrecute la nivelul acesteia si cele din cadrul microclimatului familial.​