Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linkscetateni

Informații generale​

Familie

Potrivit Constitutiei Romaniei, art. 48, alin. (1) si (2), familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

Casatoria poate avea doua aspecte: un aspect legal (prin decizia unei persoane autorizate, anume ofiterul starii civile) si un aspect religios (consfintirea uniunii de catre un cleric), o casatorie putand implica ambele aspecte, dar si numai pe primul (casatoria religioasa nefiind oficiata fara realizarea, in prealabil, a casatoriei civile).

Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege.

Conform Codului Civil:

 • Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului;
 • Statul este obligat sa sprijine, prin masuri economice si sociale, incheierea casatoriei, precum si dezvoltarea si consolidarea familiei;
 • Prin soti se intelege barbatul si femeia uniti prin casatorie.

Familia este unul dintre cele mai raspandite tipuri de grupuri sociale.

Perspectivele semnificative din care poate fi analizata notiunea de familie sunt cea sociologica si cea juridica.

 • Din punct de vedere sociologic, familia se defineste drept grupul social primar constituit pe baza relatiilor de casatorie (dar si consensual), consangvinitate si rudenie, membrii grupului impartasind sentimente, aspiratii si valori comune;
 • Din punct de vedere juridic, familia reprezinta un grup de persoane intre care s-a instituit un set de drepturi si obligatii, reglementat prin norme legale relative la modul de incheiere a casatoriei, stabilirea paternitatii, drepturile si obligatiile sotilor, relatiile dintre parinti si copii, modul de transmitere a mostenirii etc.

In baza celor precizate anterior, se poate aprecia ca familia este un ansamblu de relatii sociale reglementat prin norme sociale sau prin norme juridice.

In limbajul comun, termenul de „familie" este folosit nediferentiat, pentru a desemna atat familia din care provine fiecare dintre cele doua persoane care intemeiaza o familie, cat si pentru a desemna familia intemeiata de acestia.

Familia indeplineste urmatoarele functii:

 • Functia biologica de sexualitate si reproducere care are ca finalitate procrearea si cresterea copiilor;
 • Functia economica care consta in crearea conditiilor materiale necesare vietii si dezvoltarii membrilor familiei. Familia trebuie sa intretina gospodaria, sa acumuleze un venit etc. In familiile traditionale, specifice economiei naturale, bunurile necesare traiului familiei sunt obtinute prin autoconsum, in timp ce in economiile de schimb, bunurile necesare traiului sunt obtinute atat prin intermediul schimbului, dar si al autoconsumului (intr-o masura mai mica);
 • Functia psihoafectiva care consta in oferirea unui cadru favorabil pentru recreere, adaptare si integrare sociala, un cadru care satisface nevoile emotionale ale omului si ii asigura echilibru, familia fiind locul de manifestare a bucuriilor si a necazurilor;
 • Functia educativa sau de socializare care asigura transmiterea limbii, obiceiurilor, a modelelor comportamentale, a valorilor sociale.

Familia este una dintre principalele institutii socializatoare ale societatii.

Socializarea realizata in cadrul familiei este esentiala pentru integrarea sociala a copilului, esecurile socializarii  in familie avand, de obicei, consecinte negative la nivelul comunitatilor si al societatii. Desi, comparativ cu familiile din societatile traditionale, functia socializatoare a familiei a fost preluata in mare masura de alte institutii sociale (scoala, mijloace de comunicare in masa, etc.), familia continua sa ramana una dintre principalele institutii de socializare.

Familia din societatile contemporane, ca institutie sociala, a cunoscut  in ultimele decenii transformari profunde, care privesc:

 • Reducerea importantei functiei economice a familiei, laicizarea si dezinstitutionalizarea partiala, accentuarea mobilitatii sociale, intensificarea participarii femeii la activitati extrafamiliale, preluarea unor functii familiale de catre societate, diminuarea relatiilor de rudenie si de vecinatate, sporirea preocuparilor familiale fata de problemele sociale etc;
 • Desacralizarea casatoriei, reducerea motivatiei economice a casatoriilor, tendinta de egalizare a pozitiilor din casatorie intre barbati si femei;
 • Cresterea importantei relatiilor emotionale si afective dintre parteneri, diversificarea formelor de convietuire, modificarea relatiilor dintre parteneri, modificarea diviziunii rolurilor in cadrul familiei, cresterea instabilitatii familiei nucleare etc.

In timp, familia si-a pierdut mult din caracterul ei de institutie sociala, membrii cuplului familial fiind tot mai interesati de satisfacerea propriilor interese si mai putin de realizarea functiilor pe care societatea le atribuie familiei, dar indiferent de complexitatea si profunzimea modificarilor care au avut si au loc, familia ca institutie sociala continua sa fie privita favorabil in toate societatile, incercandu-se sustinerea acesteia sub multiple forme.

Pentru informatii suplimentare, puteti consulta si: