Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linkscetateni

Informații generale​

Familie

​Potrivit art. 48, alin. (1) si (2)  din  Constitutiei Romaniei din 1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

 Condițiile de încheiere, de desfacere și de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă. Copiii din afară căsătoriei sunt egali în fața legii cu cei din căsătorie.

Casatoria poate avea doua aspecte: un aspect legal (prin decizia unei persoane autorizate, anume ofiterul starii civile) si un aspect religios (consfintirea uniunii de catre un cleric), o casatorie putand implica ambele aspecte, dar si numai pe primul (casatoria religioasa nefiind oficiata fara realizarea, in prealabil, a casatoriei civile).

Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege.

Conform Codului Civil din 2009 republicat, cu modificarile si completarile ulterioare:

Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului;

Statul este obligat sa sprijine, prin masuri economice si sociale, incheierea casatoriei, precum si dezvoltarea si consolidarea familiei;

Prin soti se intelege barbatul si femeia uniti prin casatorie.

Familia este unul dintre cele mai raspandite tipuri de grupuri sociale.

Nastere

Casatorie

Divort

Deces

Informatii pentru cetatenii straini