Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linkscetateni

Informații generale​

Intrarea strainilor pe teritoriul Romaniei


Intrarea in Romania a cetatenilor UE/SEE/Confederatiei Elvetiene si a membrilor de familie ai acestora

Cetatenii statelor din Uniunea Europeana (UE) sau din Spatiul Economic European (SEE) care doresc sa vina in Romania pot intra in tara prin orice punct de trecere a frontierei, daca prezinta un document national de identitate valabil, pasaportul sau alt document care atesta identitatea si este recunoscut de statul roman.

Cetatenii UE/SEE pot intra si ramane pe teritoriul Romaniei potrivit dreptului la libera circulatie si rezidenta acordat de legislatia statului roman, in conformitate cu prevederile europene. Daca sederea in Romania este de mai mult de 90 de zile, este necesara inregistrarea rezidentei (obtinerea unui certificat de inregistrare) la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General ​pentru Imigrari.

Intrarea in Romania a cetatenilor non UE/non SEE/Confederatiei Elvetiene 

Cetatenii statelor din afara Uniunii Europene (UE) sau a Spatiul Economic European (SEE) care doresc sa vina in Romania, au nevoie de obtinerea, in prealabil, a unei vize de acces pe teritoriul statului roman.

Cetatenii anumitor state non UE/non SEE, au nevoie, pentru obtinerea vizei de acces, de o invitatie din partea unui cetatean roman.

Lista statelor ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul R​​omâniei este cea prevazuta in anexa nr. II a Regulamentul Consiliului (CE) nr. 539/2001​ de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene seria L nr. 81 din 21 martie 2001.

Viza de intrare se acorda, la cerere, de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, cu aprobarea prealabila a Centrului National de Vize din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in termen de 48 de ore si fara plata taxelor consulare.​​