Modalitatea in care pot dobandi drept de proprietate privata asupra terenurilor cetatenii straini difera de cea in care pot dobandi acest drept cetatenii romani. Faptul ca legislatia romana prevede aceste diferente nu este un caz singular, avand in vedere ca si in legislatia altor state se regasesc prevederi similare.
In anul 2005 au fost adoptate doua texte normative cu impact asupra dobandirii dreptului de proprietate al cetatenilor straini:
Legea nr. 247 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca dobandirea dreptului de proprietate se realizeaza in conditiile legii speciale.
Legea nr. 312 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, cu modificarile si completarile ulterioare, detaliaza care sunt conditiile speciale in care se obtine dreptul de proprietate.
Prevederile Legii nr. 312 din 2005 nu se aplica in cazul dobandirii dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi prin mostenire legala.
In intelesul acestei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
In cuprinsul Legii nr. 312 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, cu modificarile si completarile ulterioare, se regasesc patru categorii de persoane care au reglementari diferite in ceea ce priveste modul de dobandire a dreptului de proprietate:
In privinta cetatenilor straini, apatrizilor si persoanelor juridice apartinand statelor terte legea prevede ca acestea pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditiile reglementate prin tratate intenationale, pe baza de reciprocitate, dar nu pot dobandi acest drept in conditii mai favorabile decat cele aplicabile cetatenilor unui stat membru si persoanei juridice constituite in conformitate cu legislatia unui stat membru.
In contextul prevederilor mentionate anterior, in prezent, cetatenii Uniunii Europene si ai Spatiului Economic European pot dobandi drept de proprietate in aceleasi conditii in care pot dobandi si cetatenii romani.
In privinta cetatenilor statelor terte, acestia vor putea dobandi drept de proprietate numai daca exista incheiate tratate internationale intre Romania si acel stat.
Cetatenii statelor terte pot dobandi drept de proprietate asupra constructiilor si drept de superficie (un drept de folosinta pe durata existentei constructiei) asupra terenurilor, in situatia in care doresc sa cumpere imobile in Romania.
O societate comerciala, persoana juridica rezidenta sau nerezidenta, poate dobandi orice drepturi reale asupra bunurilor imobile, in masura necesara derularii activitatii sale, potrivit obiectului social, cu respectarea dispozitiilor legale privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine.