Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linksinfoprofesiireglementate
eDirect

infoprofesiireglementate

Profesii reglementate

Această secțiune prezintă informații referitoare la procedurile de recunoaștere, de către autoritățile competente din România, a calificărilor profesionale în vederea exercitării unei profesii reglementate.

Directiva 2005/36/UE privind recunoașterea calificărilor profesionale, cu modificările și completările ulterioare, oferă garanția persoanelor care și-au obținut calificările profesionale într-un stat membru, de a avea acces și de a exercita aceeași profesie într-un alt stat membru, cu aceleași drepturi ca și cetățenii respectivului stat din Uniunea Europeană.

Ce sunt profesiile reglementate?

O profesie reprezintă ansamblul de activități profesionale la care puteți avea acces numai dacă sunteți titularul unor documente care atestă nivelul de formare profesională conform legislației naționale, ați susținut o serie de examene cerute de autoritățile competente abilitate sau ați îndeplinit orice altă cerință legală necesară în vederea exercitării profesiei.

Dacă ați efectuat studii sau ați lucrat într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Spațiul Economic European și doriți să lucrați în România, trebuie să obțineți recunoașterea oficială a calificărilor deținute ( în anumite cazuri, a formării și experienței profesionale).

Pentru a vizualiza lista profesiilor reglementate în România și a autorităților competente desemnate pentru fiecare profesie reglementată, puteți consulta Baza de date privind profesiile reglementate.

Dacă profesia pe care doriți să o exercitați nu se regăsește în baza de date, puteți contacta Centrul național de asistență pentru recunoașterea calificărilor profesionale din România, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.

Lista profesiilor reglementate care beneficiază de recunoaștere în cazul prestării temporare de servicii (art. 7.4. din Directiva privind recunoasterea profesiilor reglementate)

A. Profesii care necesită cel puţin 3 ani de studii superioare (diplomă eliberată de o universitate sau de un colegiu

universitar):

a) asistent social;

b) biolog;

c) biochimist;

d) chimist;

e) psiholog;

f) asistent medical;

g) tehnician dentar.

​B. Profesia pentru care durata de studii este inferioară duratei de 3 ani:

- asistent medical.

Atenție!

Înainte de începerea activității în România, trebuie să verificați dacă și în ce măsură calificarea profesională obținută într-un stat membru al UE sau în SEE este recunoscută și în România.



Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul PCUe, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.