Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linksinfoprofesiireglementate
eDirect

infoprofesiireglementate

Profesii reglementate

Această secțiune prezintă informații referitoare la procedurile de recunoaștere, de către autoritățile competente din România, a calificărilor profesionale în vederea exercitării unei profesii reglementate.

Directiva 2005/36/UE privind recunoașterea calificărilor profesionale, cu modificările și completările ulterioare, oferă garanția persoanelor care și-au obținut calificările profesionale într-un stat membru, de a avea acces și de a exercita aceeași profesie într-un alt stat membru, cu aceleași drepturi ca și cetățenii respectivului stat din Uniunea Europeană.

Ce sunt profesiile reglementate?

O profesie reprezintă ansamblul de activități profesionale la care puteți avea acces numai dacă sunteți titularul unor documente care atestă nivelul de formare profesională conform legislației naționale, ați susținut o serie de examene cerute de autoritățile competente abilitate sau ați îndeplinit orice altă cerință legală necesară în vederea exercitării profesiei.

Dacă ați efectuat studii sau ați lucrat într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Spațiul Economic European și doriți să lucrați în România, trebuie să obțineți recunoașterea oficială a calificărilor deținute ( în anumite cazuri, a formării și experienței profesionale).

Pentru a vizualiza lista profesiilor reglementate în România și a autorităților competente desemnate pentru fiecare profesie reglementată, puteți consulta Baza de date privind profesiile reglementate.

Dacă profesia pe care doriți să o exercitați nu se regăsește în baza de date, puteți contacta Centrul național de asistență pentru recunoașterea calificărilor profesionale din România, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.

Lista profesiilor reglementate care beneficiază de recunoaștere în cazul prestării temporare de servicii (art. 7.4. din Directiva privind recunoasterea profesiilor reglementate)

A. Profesii care necesită cel puţin 3 ani de studii superioare (diplomă eliberată de o universitate sau de un colegiu

universitar):

a) asistent social;

b) biolog;

c) biochimist;

d) chimist;

e) psiholog;

f) asistent medical;

g) tehnician dentar.

​B. Profesia pentru care durata de studii este inferioară duratei de 3 ani:

- asistent medical.

Atenție!

Înainte de începerea activității în România, trebuie să verificați dacă și în ce măsură calificarea profesională obținută într-un stat membru al UE sau în SEE este recunoscută și în România.

Cardul Profesional European

Cardul profesional european (CPE) este o procedură electronică pe care o puteți utiliza pentru a obține recunoașterea calificărilor dumneavoastră profesionale în altă țară din UE. Este o procedură mai ușoară, mai rapidă și mai transparentă decât metodele tradiționale de recunoaștere a calificărilor profesionale: puteți urmări on-line evoluția cererii dumneavoastră și puteți reutiliza documente încărcate deja pentru a depune cereri noi în alte țări.

CPE nu este un card propriu-zis. Este dovada electronică a faptului că ați trecut cu succes de verificările administrative și că v-au fost recunoscute calificările profesionale în țara în care doriți să lucrați (țara-gazdă) sau că îndepliniți condițiile necesare pentru a presta temporar servicii în țara respectivă. Atunci când vi se aprobă cererea, veți putea genera un certificat CPE în format PDF. Acesta va include și un număr de referință pe care viitorul angajator îl poate utiliza pentru a verifica on-line validitatea certificatului dumneavoastră.

Momentan, puteți utiliza procedura CPE doar dacă sunteți:

  • asistent medical generalist
  • farmacist
  • fizioterapeut
  • ghid montan
  • agent imobiliar

​În cazul profesiilor de asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut și ghid montan, vă recomandăm să consultați paginile web ale autorităților competente pentru aceste profesii.

Cadru normativ:

Procedura de eliberare a Cardului Profesional European și aplicarea mecanismului de alertă

Avantajele cardului profesional european

Autoritățile din țara dumneavoastră de origine vă vor ajuta cu completarea cererii și vor verifica dacă aceasta este corectă și completă. De asemenea, vor certifica autenticitatea și validitatea documentelor. Dacă în viitor veți depune și alte cereri, nu va trebui să încărcați documentele din nou.

Dacă autoritățile din țara-gazdă care răspund de prelucrarea cererii dumneavoastră nu iau o decizie finală în termenul stabilit, recunoașterea se va acorda în mod automat și veți putea genera un certificat EPC din contul dumneavoastră on-line.

Mai multe informatii despre Cardul profesional european le gasiti aici.Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul PCUe, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.