Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksCardulProfesionalEuropean
eDirect

termenisiconditii

Cardul Profesional European

Cardul profesional european (CPE) este o procedură electronică pe care o puteți utiliza pentru a obține recunoașterea calificărilor dumneavoastră profesionale în altă țară din UE. Este o procedură mai ușoară, mai rapidă și mai transparentă decât metodele tradiționale de recunoaștere a calificărilor profesionale: puteți urmări on-line evoluția cererii dumneavoastră și puteți reutiliza documente încărcate deja pentru a depune cereri noi în alte țări.

CPE nu este un card propriu-zis. Este dovada electronică a faptului că ați trecut cu succes de verificările administrative și că v-au fost recunoscute calificările profesionale în țara în care doriți să lucrați (țara-gazdă) sau că îndepliniți condițiile necesare pentru a presta temporar servicii în țara respectivă. Atunci când vi se aprobă cererea, veți putea genera un certificat CPE în format PDF. Acesta va include și un număr de referință pe care viitorul angajator îl poate utiliza pentru a verifica on-line validitatea certificatului dumneavoastră.

Momentan, puteți utiliza procedura CPE doar dacă sunteți:

  • ​asistent medical generalist
  • farmacist
  • fizioterapeut
  • ghid montan
  • agent imobiliar


În cazul profesiilor de asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut și ghid montan, vă recomandăm să consultați paginile web ale autorităților competente pentru aceste profesii.


Cadru normativ:

Procedura de eliberare a Cardului Profesional European și aplicarea mecanismului de alertă

Avantajele cardului profesional european

Autoritățile din țara dumneavoastră de origine vă vor ajuta cu completarea cererii și vor verifica dacă aceasta este corectă și completă. De asemenea, vor certifica autenticitatea și validitatea documentelor. Dacă în viitor veți depune și alte cereri, nu va trebui să încărcați documentele din nou.
Dacă autoritățile din țara-gazdă care răspund de prelucrarea cererii dumneavoastră nu iau o decizie finală în termenul stabilit, recunoașterea se va acorda în mod automat și veți putea genera un certificat EPC din contul dumneavoastră on-line.


Mai multe informatii despre Cardul profesional european le gasiti aici.


Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul PCUe, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.