Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linksmediudeafaceri

Informații generale​

Cercetare si inovare


​La nivel national, cercetarea reprezinta un domeniu de interes si este sustinuta din fonduri nationale si din fonduri europene. Definirea profilului de cercetator si incadrarea in domeniul cercetarii este strans legata de competentele dobandite in cadrul Invatamantului Superior din Romania. 

Romania promoveaza intarirea capacitatii de cercetare si schimbul de experienta cu cercetatori straini prin crearea de oportunitati de cercetare pentru acestia urmarind cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti si alinierea la nivel european.

Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii  si alte institutii de finantare promoveza si sustine participarea cercetatorilor romani la proiecte europene de cercetare in parteneriate internationale prin puncte nationale de contact de informare (National Contact Points - NCP) pe domenii prioritare de la nivelul Comisiei Europene.

Cercetarea in Romania se desfasoara atat in cadrul institutiilor de invatamant superior cat si in cadrul institutelor nationale de cercetare. Sistemul de CDI din Romania are rolul de a dezvolta Stiinta si Tehnologia cu scopul de a creste competitivitatea economiei romanesti, de a imbunatati calitatea sociala si de a spori cunoasterea cu potential de valorificare si largire a orizontului de actiune.


Sistemul Cercetare-Dezvoltare, Inovare (CDI)

Sistemul CDI este constituit din ansamblul unitatilor si institutiilor de drept public si de drept privat cu personalitate juridica, care au in obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea.

Institutiile care au un rol major in planificarea, coordonarea si desfasurarea activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare in Romania sunt: Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Universitati, Academia Romana.

 

Tipuri de finantari pentru activitatile de Cercetare-Dezvoltare si Inovare:

 

Finantare europeana

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării


Finantare nationala

Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare inteligentă 2021-2027

 

Facilitati fiscale pentru activitati de Cercetare si Dezvoltare

ORDIN nr. 2.086 din 6 august 2010 (*actualizat) pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil

Principalele activitati specifice domeniului cercetarii-dezvoltarii si inovarii

  • proprietate intelectuala
  • proprietate industriala
  • inregistrarea unei marci
  • inregistrarea unui desen/model
  • dreptul de autor