Operatiunile din sfera de aplicare a TVA sunt cele care indeplinesc urmatoarele conditii:
Mai multe detalii legate de TVA pe urmatoarele site-uri:
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA si care ulterior inregistrarii respective desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere, vor solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. Dovada faptului ca persoana impozabila nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile in cazul operatiunilor scutite pentru care persoana impozabila poate opta pentru taxare.
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care isi inceteaza activitatea economica vor solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 15 zile de la data documentelor ce evidentiaza acest fapt.
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a unei persoane nu o exonereaza de raspunderea care ii revine, in conditiile precizate mai sus, pentru orice actiune anterioara datei anularii si de obligatia de a solicita inregistrarea in conditiile prezentului titlu.
Baza legala care se refera la TVA: art. 316-318 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, OMF nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor.
Sunt platitoare de TVA toate persoanele juridice (societati comerciale, filiale, sucursale), persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate, reprezentantele.
Conform art. 292 din Codul Fiscal sunt scutite de TVA urmatoarele operatiuni de interes general:
Pentru mai multe detalii consultati Codul fiscal.
Cota standard pentru TVA in Romania este de 19%. Ea se aplica pentru orice operatiune care nu este scutita de plata TVA-ului sau care nu este supusa cotei reduse de TVA.
Totodata, in Romania exista doua categorii de TVA cu cota redusa pentru anumite categorii de prestari servicii si livrari de bunuri:
Cota redusa de TVA de 9% se aplica pentru:
Cota redusa de TVA de 5% se aplica pentru:
Contribuabilii platitori de TVA, stabiliti in Romania, care efectueaza importuri si achizitii de bunuri/servicii in alt stat membru al Uniunii Europene au posibilitatea solicitarii rambursarii taxei pe valoarea adaugata achitata in acel stat, printr-o cerere depusa electronic la organul fiscal competent din Romania.
Pentru a fi eligibila pentru rambursare, o persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere a TVA-ului in Romania. In cazul in care o persoana impozabila efectueaza in Romania, atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabila care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.
Prin Ordinul nr.3/2010 emis de presedintele ANAF s-a aprobat Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene, ordin publicat in Monitorul Oficial nr. 32 in data de 15 ianuarie 2010 si afisat pe portalul ANAF la sectiunea "Noutati legislative".
Procedura se aplica cererilor de rambursare depuse de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitata de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile prestate in beneficiul lor in statul membru in care taxa a fost incasata, precum si pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitate pentru importul bunurilor in respectivul stat membru.
Cererea se depune electronic pana cel tarziu la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare, prin intermediul portalului ANAF.
Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot insa viza o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Pentru depunerea cererii este necesara semnatura electronica obtinuta in baza unui Cerificat digital calificat, potrivit procedurii afisate pe portalul ANAF .
Conform listei de preferinte a statelor membre, se vor atasa copii de pe facturi/documente de import in cazul in care:
Formatul electronic al formularului "318 Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania" se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de ANAF de pe pagina de Internet a MFP-ANAF, la adresa www.anaf.ro - "Declaratii electronice".
Pentru contribuabilii care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la infiintare, competenta inregistrarii revine biroului unic din cadrul oficiului registrului comertului in a carui raza teritoriala acestia isi au sediul activitatii economice, odata cu intocmirea cererii de inregistrare.
Contribuabilii persoane juridice care solicita inregistrarea in scopuri de TVA ulterior inregistrarii la oficiul registrului comertului, depun:
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si profesii libere depun formularul 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere", cod MFP 14.13.01.10.11/5, conform OMF nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor.
Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane cu domiciliul in Romania (Formularul 020), se depune insotita de urmatoarele documente:
Declaratiile se depun, direct sau prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Informatii suplimentare se pot obtine:
Pentru a vedea "in ce masura este deductibil TVA-ul aferent achizitiilor" , este esential sa se parcurga 5 pasi care sunt detaliati in brosura "Deducerea TVA si ajustarea TVA-ului redus" ce poate fi gasita aici.
Pentru contribuabilii care se inregistreaza direct, prin imputernicit sau reprezentant legal, organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul.
Pentru contribuabilii care se inregistreaza prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal.
Important!
Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si care are pe teritoriul Romaniei sucursale si alte sedii secundare, fara personalitate juridica, va fi identificata printr-un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA.
Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent daca au facut sau nu obiectul controlului organelor fiscale competente, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior:
Procedura de atribuire a codului de TVA
Contribuabilii solicita atribuirea codului de inregistrare in scopuri de TVA in urmatoarele situatii: