Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linksmediudeafaceri

Informații generale​

Sprijin pentru intreprinderi


Sprijinul pentru infiintarea de noi intreprinderi poate fi:

  • de la bugetul de stat (programe nationale de finantare)
  • din fonduri structurale (finantari nerambursabile)
  • din garantii bancare
  • microfinantari si credite


    Acces la fonduri europene

    Programe operationale


    La nivel european, banii dedicați finanțării proiectelor din statele-membre sunt defalcați pe 5 fonduri (Fondurile Structurale și de Investiții – FESI):

  1. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin care se asigură dezvoltarea urbană și regională
  2. Fondul Social European (FSE), prin care se asigură coeziunea socială și buna guvernanță
  3. Fondul de Coeziune (FC), prin care se asigură convergența economică pentru cele mai puțin dezvoltate regiuni ale Uniunii Europene
  4. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)
  5. Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are rolul de a intermedia accesul românilor la fondurile europene nerambursabile. Ministerul nu poate atrage fonduri europene de unul singur, ci este nevoie ca cetățenii, antreprenorii, cercetătorii, fermierii și instituțiile publice să depună proiecte și să solicite banii disponibili.


Finantare privata

Mediul privat, prin intermediul bancilor, ofera diverse variante de finantare in functie de profilul firmei sau natura proiectului in desfasurare, precum pachete de produse si servicii destinate special IMM-urilor, pachete in domeniul agricol si alte programe de finantare specializate. Mai multe informatii pot fi regasite pe site-urile de prezentare ale acestora.

IMM  INVEST

IMM INVEST ROMÂNIA este destinat susținerii mediului antreprenorial, facilitând accesul IMM-urilor la finanțare, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către Fondul National de Garantare a Creditelor Mici si Mijlocii (FNGCIMM) în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor.