Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksProceduraVizualizare
eDirect

ProceduraVizualizare

Procedura de recunoaștere a calității de expert contabil sau contabil autorizat pentru cetățenii altor state membre

Descriere procedură

Cetăţenii unui alt stat membru al U.E. sau aparţinând S.E.E. ori Confederaţiei Elveţiene şi cetăţenii români care au dobândit calitatea de expert contabil/contabil autorizat în aceste state, beneficiază de recunoașterea calității de expert contabil sau de contabil autorizat dobândite în statul de origine dacă promovează proba de aptitudini, conform Legii nr. 200/2004, cu modificările completările ulterioare, precum și Directivei Parlamentului European și a Consiliului nr. 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale. Calitatea de expert contabil/contabil autorizat trebuie certificată de autoritățile competente recunoscute ale statelor de origine, printr-un document de atestare profesională (titlu/atestat/certificat/diploma/ etc.) și printr-un document care acordă dreptul de exercitare a profesiei (autorizație, etc) în acel stat.

Căi de atac

Contestatia împotriva respingerii cererii de înscriere în Tabloul Corpului a cetatenilor straini se depune în termen de 30 de zile de la data primirii comunicarii si se solutioneaza, în termen de 30 de zile de la data înregistrarii în cadrul CECCAR. Hotarârile adoptate de CECCAR privind respingerea cererii de înscriere pot fi atacate la Consiliul superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România, în termen de 30 de zile de la primirea acestora, si se solutioneaza în termen de 15 zile de la data înregistrarii contestatiei. Contestarea deciziilor Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România poate fi facuta la Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Bucuresti.

Date de contact
Adresa: Intrarea Pielari nr. 1, sector 4, Bucuresti,
Telefon: 021 330 88 69
E-mail: contact@ceccar.ro
Registru de linkuri

Procedura este disponibilă si se poate vizualiza aici: http://ceccar.ro/ro/?page_id=4870

Tabloul Corpului se poate vizualiza aici: http://ceccar.ro/ro/?page_id=97.

Instituţia responsabilă
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania,Județ BUCURESTI
Modalitate prestare
Transfrontalier
Timp de soluţionare
45 zile calendaristice
Termen de arhivare
5 ani
Termen de completare dosar
15 zile calendaristice
Notificare la expirarea termenului de soluţionare
5 zile calendaristice

Documente necesare

Nr. Crt.Nume documentDescriere documentDocument obligatoriuNecesită semnătură electronicăTip documentDescarcă
1Copie dupa actul de identitate/pasaport
Document scanat-
2Atestatul de competenţă profesională sau documentul care atestă titlul de calificareDocumentul atesta calificare prin care este asigurat accesul la profesia contabilă (copie tradusă şi legalizată)


Document scanat-
3Actul de studii superioareCopie tradusa si legalizata


Document scanat-
4Documentul emis din partea autorității competente care să ateste calificarea dobândităAcest document trebuie să ateste:
  • etapele parcurse pentru obţinerea titlului profesional
  • dovada faptului că sunteţi membru activ/cu drept de exercitare a profesiei contabile în cadrul autorităţii competente
  • dovada faptului că nu a fost dispusă nicio sancţiune disciplinară de la data obţinerii titlului profesional

Document scanat-
5Alte acte privind specialităţile dobândite
Document scanat-
6Certificat de cazier judiciar
Document scanat-
7Curriculum Vitae
Atasament semnat electronic-
8Actul medical care să ateste capacitatea de exerciţiu deplină
Scanarea documentului original

Atasament semnat electronic-
9Cerere de înscriere la interviu
Formular predefinit semnat electronic
10Acord privind prelucrarea datelor cu caracter personalinformare și solicitare acord privind prelucrarea datelor cu caracter personalFormular predefinit semnat electronic
11Taxa de înscriere la interviu în cuantum de 1500 EuroTaxa, c/v în lei la cursul BNR din ziua plăţii, poate fi achitată în contul CECCAR nr.: RO90 RNCB 0082 0441 8094 0020 BCR SUCURSALA UNIRII


Dovada de plata-

Documente finale

Nr. Crt.Nume documentTip documentDescarcă
1Informare privind admiterea/respingerea dosarului în vederea susținerii interviului pentru acordarea dreptului de exercitare a profesiei contabileNotificare-

Acte normative

Nr. Crt.Act normativDescarcă
1ORDONANTA privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati

Profesii reglementate

Calificări obținute într-un stat din UEProcedură pentru stabilire permanentăLista profesiilor reglementate din RomaniaProfesia de expert contabil face parte din lista profesiilor reglementate din Romania. Legea se poate gasi la adresa https://legeaz.net/legea-200-din-2004-actualizata/Cardul Profesional EuropeanNu se poate elibera acest tip de card pentru profesia de expert contabil sau contabil autorizat.Procedura de recunoastere a calificarilor profesionaleDetalii se gasesc în descrierea procedurii și pot fi vizualizate aici: http://ceccar.ro/ro/?page_id=4870.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul PCUe, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.