Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksProceduraVizualizare
eDirect

ProceduraVizualizare
Procedura este informațională și nu permite lansarea de solicitări

Eliberarea adeverinței referitoare la exercitarea dreptului la libera circulație în străinătate

Descriere procedură
Procedura prezintă modul de primire şi soluţionare a cererilor privind eliberarea adeverinţelor referitoare la exercitarea dreptului la libera circulaţie în străinătate, respectiv de transmitere a adeverinţelor solicitate.

Cererea poate fi depusă  la ghișeul de relații cu publicul din cadrul  Direcţiei Generale de Paşapoarte sau la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte, personal, prin reprezentant legal/convențional sau poate fi trimisă prin poștă/poștă electronică.

Cererea va fi însoțită de următoarele documente: 

- actul de identitate/paşaportul solicitantului, valabil, în original (fotocopie dacă se transmite prin poștă) sau după caz,

- procura specială autentificată/împuternicirea avocaţială/ documentul care să ateste calitatea de reprezentant legal/convențional al persoanei în numele căreia se solicită eliberarea adeverinţei și cartea de identitate a persoanei împuternicite/reprezentantului legal / convențional, în original (fotocopie dacă se transmite prin postă). 

Dacă cererea se depune personal la ghișeul de relații cu publicul, nu este necesară fotocopia documentului de identitate. Prin poşta electronică cererea se trimite în format electronic (scanată), completată, datată şi semnată.

În cazul în care cererea se depune la ghişeu sau se transmite prin poştă, se poate opta ca răspunsul să fie ridicat de la sediul instituţiei unde a fost depusă cererea sau să fie comunicat prin poştă, la adresa de corespondenţă indicată în cuprinsul cererii. 

În cazul transmiterii cererii prin poștă electronică, adeverinţa va fi ridicată numai de la ghişeul de relaţii cu publicul al Direcţiei Generale de Paşapoarte, concomitent cu prezentarea cărţii de identitate/paşaportului, valabile, în original.

Pentru mai multe informații, accesați pagina de internet a Direcției Generale de Pașapoarte, www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea Eliberarea adeverinței referitoare la exercitarea dreptului la libera circulație în străinătate/ istoric pașapoarte.
Căi de atac

În cazul unui litigiu între beneficiar și autoritatea competentă sunt aplicabile dispozițiile de drept comun.

Date de contact

Adresa: Str. Nicolae Iorga, nr.29, Sector 1, Bucuresti
Telefon: 021 212 56 74
E-mail: dgp.relatiipublice@mai.gov.ro

Instituţia responsabilă
Directia Generala de Pasapoarte,Județ BUCURESTI
Modalitate prestare
National
Timp de soluţionare
2 zile calendaristice

Documente necesare

Nr. Crt.Nume documentDescriere documentTip documentDescarcă
1Cerere tipCererea se completează pe formularul tip.Formular predefinit

Documente finale

Nr. Crt.Nume documentTip documentDescarcă
1AdeverințăDocument-

Acte normative

Nr. Crt.Act normativDescarcă
1Ordonanta nr. 33/2002 privind reglementarea eliberarii certifiactelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul PCUe, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.