În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile și ale Normelor metodologice aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr. 980/2011, conducătorii auto care efectuează transport rutier național contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate trebuie să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale.
În conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din OMTIC nr. 1033/2020, certificatele de atestare a pregătirii profesionale ale cetățenilor unui stat membru al Uniunii Europene (UE), altul decât România, sau ai unui stat aparținând Spaţiului Economic European (SEE) sau ai Confederaţiei Elveţiene emise de autoritatea competentă din unul dintre statele menționate pentru conducători auto care efectuează transport rutier național contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate sunt recunoscute în România.
În vederea exercitării profesiei în România, titularul certificatului de competenţă profesională va depune o cerere însoțită de documentele prevăzute mai jos la capitolul ”documente necesare”.
Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. confirmă solicitantului primirea dosarului în termen de 30 de zile de la data primirii şi îl informează, după caz, cu privire la lipsa oricărui document sau dacă documentele depuse nu corespund cerinţelor pentru recunoaşterea calificării.
Dacă documentele solicitate nu sunt primite la sediul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. în termen de 60 de zile de la data comunicării, dosarul se clasează. În acest caz, pentru recunoaşterea calificării profesionale, solicitantul trebuie să revină cu o nouă cerere însoţită de documentele corespunzătoare, în conformitate cu reglementările în vigoare la data solicitării.
În cazul în care dosarul este complet sau după completarea acestuia cu documentele solicitate, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. solicită autorităţii competente din statul în care a fost emis certificatul informaţii cu privire la valabilitatea administrativă a acestuia, dacă acesta conferă titularului dreptul deplin de a exercita legal profesia, precum şi dacă valabilitatea acestuia este condiţionată de participarea la cursuri de perfecţionare profesională.Precizăm de asemenea, faptul că notificarea finală a solicitantului depinde de timpul în care este primit răspunsul de la autoritațile emitente ale certificatului.
Procedura de recunoaștere se aplică şi unui cetăţean român sau al unui stat membru al Uniunii Europene sau al unui stat membru al UE, SEE sau al Confederaţiei Elveţiene în cazul în care deţine un certificat de atestare a pregătirii profesionale eliberat de un stat terţ, dacă acesta are o experienţă profesională de cel puţin 3 ani atestată de un stat membru al UE, SEE de Confederaţia Elveţiană unde a obţinut recunoaşterea calificării profesionale. În acest caz, solicitantul va depune și documentul prin care se face dovada experienţei profesionale în copie legalizată şi traducere autorizată.
Link Autoritatea Rutieră Română – ARR: www.arr.ro.
Persoana care se consideră vătamată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal al unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Autoritatea Rutiera Romana
Adresa: B-dul. Dinicu Golescu nr. 38, Etaj 8, Sector 1, Bucureşti
Telefon: 021 318 21 00
E-mail: relatii_publice@arr.ro