Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation Linkscetateni

Informații generale​

Acordarea vizei romane


Viza este un document care permite detinatorului sa se prezinte la punctele de trecere a frontierei romane, pentru a solicita tranzitul sau sederea temporara in Romania, pentru o perioada determinata. Potrivit prevederilor legale, reprezentantii politiei de frontiera romane solicita, fiecarui strain, sa dovedeasca indeplinirea conditiilor de intrare si de sedere in Romania. Daca indeplinirea acestor conditii nu este probata, strainului i se poate refuza intrarea in Romania, chiar dacă el detine o viza valabila.

In conformitate cu prevederile OUG nr.194 din 2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata si modificata prin Legea nr. 157 din 2011 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România,  viza romana se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. 

Lista statelor ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Romaniei, este cea prevazuta in anexa nr. I la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie.

Tipuri de vize acordate de Romania sunt urmatoarele:

Viza de tranzit aeroportuar (simbol A): permite intrarea in zona internationala a aeroporturilor si stationarea pana la imbarcarea in avionul spre tara de destinatie.

Viza de tranzit (simbol B): permite intrarea pe teritoriul Romaniei, in scopul tranzitului pentru o durata care nu poate depasi 5 zile.

Viza de scurta sedere (simbol C): permite intrarea si sederea pe teritoriul Romaniei pentru o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile, intr-un interval de 6 luni de la data intrarii (sau de la data primei intrari, in cazul vizei cu intrari multiple), in scopul desfasurarii uneia dintre urmatoarele activitati: misiune oficiala, turism, afaceri, vizita particulara, transport, participare la activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legilor romane. Potrivit reglementarilor nationale in vigoare, dreptul de sedere al posesorului unei vize de scurta sedere nu poate fi prelungit. 

Viza de lungă sedere (simbol D): permite intrarea si sederea pe teritoriul Romaniei pentru o perioada care nu depaseste 90 de zile, in scopul desfasurarii urmatoarelor activitati: activitati economice, activitati profesionale, activitati comerciale (investitii), angajare in munca, studii, reintregirea familiei, detasare, activitati religioase, activitati de cercetare stiintifica, alte activitati care nu contravin legilor romane, respectiv viza diplomatica si de serviciu.

Pentru mai multe informatii privind vizele puteti sa accesati  website-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Avizul de munca pentru cetatenii straini

Inspectoratului General pentru Imigrari este institutia care solutioneaza cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detasare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile. Cererea de eliberare a avizului de angajare formulate de angajatorului unui posesor de Carte albastra a Uniunii Europene obtinuta intr-un alt stat membru se solutioneaza in termen de 15 zile de la data primirii.  

Mai multe informatii puteti gasi accesand urmatorul website:  Inspectoratul General pentru Imigrari.   ​